• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Güncel sorunlar! Dişi Kuşumda Hafif İshal Lekesi ve Bir Defa Kusma

Rhothomir

Yeni Üye
Hastalık Belirtileri
Hafif ishal lekesi
1-2 dakika etrafa yem saçarak kusma gördüm.
Hastalık Belirti Tarihi
1 Ocak 2026
Merhabalar arkadaşlar,

4 adet muhabbet kuşum var bir kafeste 2 dişi kardeş. Diğer kafeste babası ve annesi. Hepsi 3 yaşın üstünde.

Bir kaç gündür şehir dışındayım. Böyle zamanlar ailem bakıyor. Onlarda bilinçli. Yani camı açmazlar soğukta tutmazlar vs. Zaten kapalı ortamda benimde odamdalar.

Bugün geldiğimde bir sıkıntı yoktu. Daha sonrasında anlık farkettim. Büyük dişi kuşum 1-2 dakika kafasını hızlı hızlı sağ sol yapıp etrafa kustu. Aynı zamanda böyle sağ sol aşağı yukarı yapıp gagasını etrafa sürtüyordu. Fakat sonra geçti. Tabiki aklıma takıldı. Elime alıp inceledim poposu bembeyazdır normalde fakat çok hafif bir sarı leke vardı. Hafif bir ishal gibi. Alt havlularını değiştirdim kafeste tek bırakarak tekrar gözlemedim. Kakasını katı normal yeşil bir şekilde yaptı. Ardından biraz daha gözlemedim (yem yemesinin üstünden biraz geçmişti) hafif yeşil-sarı belki çişle karışık sulu şekilde yaptı. Elime alıp ağzını kokladım fakat belirgin ekşi bir koku gelmedi. Yani herhangi bir koku bile gelmedi. Benimde kafam karıştı açıkcası.

Dal darısı ve normal yeminden veriyorum herhangi bir iştah kaybı yok

Kafesten dışarı çıkardığımda da gayet oynuyor ordan oraya zıplıyor meraklı şekilde dolaşıyor.

Yani harekette veya iştah da bir anormallik göremedim. Maşallah diyeyim. Kafeste de arada sıkılınca sağ sol yapıyor.

Tüylerini temizlerken kabartıp silkeleniyor kendini temizliyor

İlk geldiğinden beri 5 yıldır sürekli uyurken böyle tüylerini kabartır arkasına dönüp öyle uyur. O yüzden kabarma felan yok gibi duruyor. Aşırı bir durum farketmedim.

Bu esnada şöyle bir değişiklik oldu. Ben yokken yemleri bitmişti (verse laga muhabbet kuşu yemi) her zaman aldığımız petshoptan bizimkiler aldı. Tarihine vs bakarak aldılar. Acaba o mu dokundu bilemiyorum.

Direkt veterinere götürmeli miyim yoksa ilk etapta entrobac probiyotik vererek gözlemlemeli miyim sizce? Açıkcası dışarısı aşırı soğuk o yüzden ne kadar sarıp sarmalasamda çıkarmaya çekiniyorum. Tavsiyelerinizi bekliyorum. Teşekkür ederim.

Düzenleme-1: Dışkı fotoğraflarını ekledim. Uyuduktan yaklaşık 5 saat sonra hızlıca ışıkları açarak çektim. Uyurken sabit durduğu için gözlemlemesi daha kolay olur düşüncesiyle. Katı olanlar ve sarı yeşil hafif lekeli olanlar var. Ben katı olanları yemek sonrası dışkı diğerlerini ilerleyen saatlerde bünyesinde yem olmadığı zaman ki dışkı gibi düşündüm fakat bilemiyorum.

Düzenleme-2:
Merhabalar, hem fotoğrafları hem de videoyu yoruma ve ana konuya ekliyorum. Yorumlarınızı ve desteğinizi bekliyorum teşekkür ederim.

Telefona alışkın değiller pek video çekerken yakından korktular gibi oldu. Birde tam uyku vaktine denk geldi. İsterseniz çaktırmadan doğal zamanında temizlenirken veya uyuklarken de çekebilirim.

Mümkünse kuşunuzun tünekte bir videosunu ekler misiniz 👍 dışkıda belirgin bir sorun yok yem değişikliği olduysa süreci eski yeminden karıştırarak geçiş yapabilirsiniz.

video link: Watch ek-video | Streamable

Ekli dosyalar

Son düzenleme:

lili_

Yeni Üye
Merhabalar arkadaşlar,

4 adet muhabbet kuşum var bir kafeste 2 dişi kardeş. Diğer kafeste babası ve annesi. Hepsi 3 yaşın üstünde.

Bir kaç gündür şehir dışındayım. Böyle zamanlar ailem bakıyor. Onlarda bilinçli. Yani camı açmazlar soğukta tutmazlar vs. Zaten kapalı ortamda benimde odamdalar.

Bugün geldiğimde bir sıkıntı yoktu. Daha sonrasında anlık farkettim. Büyük dişi kuşum 1-2 dakika kafasını hızlı hızlı sağ sol yapıp etrafa kustu. Aynı zamanda böyle sağ sol aşağı yukarı yapıp gagasını etrafa sürtüyordu. Fakat sonra geçti. Tabiki aklıma takıldı. Elime alıp inceledim poposu bembeyazdır normalde fakat çok hafif bir sarı leke vardı. Hafif bir ishal gibi. Alt havlularını değiştirdim kafeste tek bırakarak tekrar gözlemedim. Kakasını katı normal yeşil bir şekilde yaptı. Ardından biraz daha gözlemedim (yem yemesinin üstünden biraz geçmişti) hafif yeşil-sarı belki çişle karışık sulu şekilde yaptı. Elime alıp ağzını kokladım fakat belirgin ekşi bir koku gelmedi. Yani herhangi bir koku bile gelmedi. Benimde kafam karıştı açıkcası.

Dal darısı ve normal yeminden veriyorum herhangi bir iştah kaybı yok

Kafesten dışarı çıkardığımda da gayet oynuyor ordan oraya zıplıyor meraklı şekilde dolaşıyor.

Yani harekette veya iştah da bir anormallik göremedim. Maşallah diyeyim. Kafeste de arada sıkılınca sağ sol yapıyor.

Tüylerini temizlerken kabartıp silkeleniyor kendini temizliyor

İlk geldiğinden beri 5 yıldır sürekli uyurken böyle tüylerini kabartır arkasına dönüp öyle uyur. O yüzden kabarma felan yok gibi duruyor. Aşırı bir durum farketmedim.

Bu esnada şöyle bir değişiklik oldu. Ben yokken yemleri bitmişti (verse laga muhabbet kuşu yemi) her zaman aldığımız petshoptan bizimkiler aldı. Tarihine vs bakarak aldılar. Acaba o mu dokundu bilemiyorum.

Direkt veterinere götürmeli miyim yoksa ilk etapta entrobac probiyotik vererek gözlemlemeli miyim sizce? Açıkcası dışarısı aşırı soğuk o yüzden ne kadar sarıp sarmalasamda çıkarmaya çekiniyorum. Tavsiyelerinizi bekliyorum. Teşekkür ederim.
Mrb yapay zekaya sorununuzun aynısını yazdım cvb şu..tabiki buradaki profosyonel arkadaşlar teyit eder eksik fazla sizi bilgilendirilir yine. Ben öyle kendi çapımda yardımcı olmak istedim ☺

Gözlenen belirtilerin değerlendirilmesi
1. Kusma (1–2 dakika, yem saçma şeklinde)
Muhabbet kuşlarında:
Hızlı yem yeme
Yem değişimi
Geçici kursak iritasyonu
Stres sonrası kısa süreli kusma görülebilir.
Sürekli kusma, halsizlik veya yem reddi eşlik etmiyorsa tek başına alarm değildir.
2. Çok hafif sarı leke / sulu kaka
Ardından katı yeşil kaka yapmış olması önemli ve olumlu.
Sonraki sulu-yeşil dışkı büyük ihtimalle:
Yeni yeme adaptasyon
Kusma sonrası bağırsak geçişinin hızlanması
İdrar (ürat) ile karışmış normal kaka kaynaklı olabilir.
Sürekli sarı, köpüklü, kötü kokulu kaka yok → ciddi bakteriyel enfeksiyon ihtimali düşük.
3. İştah ve hareket
İştah normal
Oyun, zıplama, merak devam ediyor
Halsizlik, sürekli kabarma, tünekte uyuklama yok
→ Bunlar en kritik olumlu bulgular.
4. Ağız kokusu
Ekşi / çürük / keskin koku olmaması
→ Trikomonas veya ciddi kursak enfeksiyonu ihtimali düşük.
5. Yem değişimi
Aynı marka olsa bile:
Parti farkı
Depolama koşulları
Nemlenme sindirim hassasiyetine yol açabilir.
Bu tür kısa süreli reaksiyonlar sık görülür.
Şu an için ne öneririm?
1. Direkt veterinere götürmek
Şu anki tabloya göre acil değil. Özellikle:
Dışarısı çok soğukken
Kuş genel durumu iyiyken
gereksiz stres oluşturabilir.
2. Entrobac kullanımı
Bu noktada mantıklı ve yerinde bir ilk adım.
Uygulama önerisi:
100 ml içme suyuna önerilen doz
2–3 gün
Bu süre boyunca:
Vitamin ekleme
Sebze / meyve
Dal darısı vermeyin (sindirim yükünü artırır)
3. Yem kontrolü
Yeni yemden devam edin ama:
Kokusunu kontrol edin (küf, nem kokusu olmamalı)
Çok tozluysa eleyin
İsterseniz birkaç gün eski yemi (varsa) az miktar karıştırabilirsiniz.
4. Ortam
Cereyan yok
Oda sıcaklığı stabil
Kafesi yalnız bırakmanız şu aşamada doğru bir karar
Ne olursa mutlaka veterinere?
Aşağıdaki durumlardan biri bile olursa beklemeyin:
Kusmanın tekrarlaması
Sürekli sulu, sarı veya kötü kokulu kaka
Yem yememe
Halsizlik, tünekte kabarık durma
Gaganın sürekli bir yerlere sürülmesi
24–48 saat içinde belirgin düzelme olmaması
Net kanaatim
Mevcut bulgularla:
Önce Entrobac + yakın gözlem
Soğuk havada acele dışarı çıkarmamak doğru
Büyük olasılıkla geçici sindirim hassasiyeti

Rhothomir

Yeni Üye
Mrb yapay zekaya sorununuzun aynısını yazdım cvb şu..tabiki buradaki profosyonel arkadaşlar teyit eder eksik fazla sizi bilgilendirilir yine. Ben öyle kendi çapımda yardımcı olmak istedim ☺

Gözlenen belirtilerin değerlendirilmesi
1. Kusma (1–2 dakika, yem saçma şeklinde)
Muhabbet kuşlarında:
Hızlı yem yeme
Yem değişimi
Geçici kursak iritasyonu
Stres sonrası kısa süreli kusma görülebilir.
Sürekli kusma, halsizlik veya yem reddi eşlik etmiyorsa tek başına alarm değildir.
2. Çok hafif sarı leke / sulu kaka
Ardından katı yeşil kaka yapmış olması önemli ve olumlu.
Sonraki sulu-yeşil dışkı büyük ihtimalle:
Yeni yeme adaptasyon
Kusma sonrası bağırsak geçişinin hızlanması
İdrar (ürat) ile karışmış normal kaka kaynaklı olabilir.
Sürekli sarı, köpüklü, kötü kokulu kaka yok → ciddi bakteriyel enfeksiyon ihtimali düşük.
3. İştah ve hareket
İştah normal
Oyun, zıplama, merak devam ediyor
Halsizlik, sürekli kabarma, tünekte uyuklama yok
→ Bunlar en kritik olumlu bulgular.
4. Ağız kokusu
Ekşi / çürük / keskin koku olmaması
→ Trikomonas veya ciddi kursak enfeksiyonu ihtimali düşük.
5. Yem değişimi
Aynı marka olsa bile:
Parti farkı
Depolama koşulları
Nemlenme sindirim hassasiyetine yol açabilir.
Bu tür kısa süreli reaksiyonlar sık görülür.
Şu an için ne öneririm?
1. Direkt veterinere götürmek
Şu anki tabloya göre acil değil. Özellikle:
Dışarısı çok soğukken
Kuş genel durumu iyiyken
gereksiz stres oluşturabilir.
2. Entrobac kullanımı
Bu noktada mantıklı ve yerinde bir ilk adım.
Uygulama önerisi:
100 ml içme suyuna önerilen doz
2–3 gün
Bu süre boyunca:
Vitamin ekleme
Sebze / meyve
Dal darısı vermeyin (sindirim yükünü artırır)
3. Yem kontrolü
Yeni yemden devam edin ama:
Kokusunu kontrol edin (küf, nem kokusu olmamalı)
Çok tozluysa eleyin
İsterseniz birkaç gün eski yemi (varsa) az miktar karıştırabilirsiniz.
4. Ortam
Cereyan yok
Oda sıcaklığı stabil
Kafesi yalnız bırakmanız şu aşamada doğru bir karar
Ne olursa mutlaka veterinere?
Aşağıdaki durumlardan biri bile olursa beklemeyin:
Kusmanın tekrarlaması
Sürekli sulu, sarı veya kötü kokulu kaka
Yem yememe
Halsizlik, tünekte kabarık durma
Gaganın sürekli bir yerlere sürülmesi
24–48 saat içinde belirgin düzelme olmaması
Net kanaatim
Mevcut bulgularla:
Önce Entrobac + yakın gözlem
Soğuk havada acele dışarı çıkarmamak doğru
Büyük olasılıkla geçici sindirim hassasiyeti
merhabalar, ilginiz ve cevabınız için çok teşekkür ederim. Bende benzer şekilde düşünüyorum. Yarın sabah entrobac probiyatik vermeyi planlıyorum.

Tavsiyesi olan üstadlar var ise değerli deneyimlerinizi önerilerinizi ve fikirlerinizi bekliyorum. Paylaşırsanız çok sevirinim.

EzgiA

Eski Forumcu
Moderatör
Etkinlik Uzmanı
Uzman Mentör
Kıdemli Üye
Merhaba Geçmiş Olsun. Diski Fotoğrafını Paylaşır mısınız ?

Rhothomir

Yeni Üye
Merhaba Geçmiş Olsun. Diski Fotoğrafını Paylaşır mısınız ?
Merhaba teşekkür ederim. Dışkı fotoğraflarını uyurken sabit durdukları için daha belirleyici olur diye düşünüp hızlıca ışıkları açıp çektim. Bu dışkıları çektiğimde yaklaşık 5 saattir uyuyorlardı. Ekteki gibidir. Katı dışkılar birde sarı yeşil hafif leke bırakan dışkılar var. Karışık şekilde.
Ben katı dışkıları yemek sonrası diğer lekeli olanlarıda gece uyurken bünyesinde yem yokken diye düşündüm ama tam bilemiyorum.

Ekli dosyalar

Şehmus BAKIR

İkon Üye
Yönetici
Yetkili Kurucu
Kurucu Üye
Mentör
Üretici
Mümkünse kuşunuzun tünekte bir videosunu ekler misiniz 👍 dışkıda belirgin bir sorun yok yem değişikliği olduysa süreci eski yeminden karıştırarak geçiş yapabilirsiniz.

EzgiA

Eski Forumcu
Moderatör
Etkinlik Uzmanı
Uzman Mentör
Kıdemli Üye
Merhaba teşekkür ederim. Dışkı fotoğraflarını uyurken sabit durdukları için daha belirleyici olur diye düşünüp hızlıca ışıkları açıp çektim. Bu dışkıları çektiğimde yaklaşık 5 saattir uyuyorlardı. Ekteki gibidir. Katı dışkılar birde sarı yeşil hafif leke bırakan dışkılar var. Karışık şekilde.
Ben katı dışkıları yemek sonrası diğer lekeli olanlarıda gece uyurken bünyesinde yem yokken diye düşündüm ama tam bilemiyorum.
Rica Ederim. Sindirim Sorunu Yaşıyor Gibi Duruyor. Probiyotik Varsa Elinizde 3 4 Gun Üst Üste Verin. Toparlar Diye Düşünüyorum

Rhothomir

Yeni Üye
Teşekkür ederim. Eve geçince ekleyeyim fotoğrafı. Hep kullandığım yem yıllardır bunu kullanıyorum. Bittiği için yenisini almıştım. O yüzden karıştırma imkanım yok ama olmadı yeni paket alayım.

Rhothomir

Yeni Üye
Rica Ederim. Sindirim Sorunu Yaşıyor Gibi Duruyor. Probiyotik Varsa Elinizde 3 4 Gun Üst Üste Verin. Toparlar Diye Düşünüyorum
Tamamdır teşekkür ederim sabah evden çıkmadan probiyotik vermiştim. O zaman 3-4 gün sürekli entrobac vereyim gözlemleyeyim. Arada temiz su (probiyotiksiz) vermem gerekir mi?

Rhothomir

Yeni Üye
Merhabalar, hem fotoğrafları hem de videoyu yoruma ve ana konuya ekliyorum. Yorumlarınızı ve desteğinizi bekliyorum teşekkür ederim.

Telefona alışkın değiller pek video çekerken yakından korktular gibi oldu. Birde tam uyku vaktine denk geldi. İsterseniz çaktırmadan doğal zamanında temizlenirken veya uyuklarken de çekebilirim.

video da burada

Ekli dosyalar

Üst Alt