• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Calicivirüs ve Mantar Hastalıkları - Kedi için Öneri🙏

Ece A.

Eski Forumcu
Uzman Mentör
Yardımsever üye
Merhaba arkadaşlar öncelikle iyi akşamlar dilerim🌹

Yaklaşık 4-5 aydır yaşayabilmesi için uğraştığımız hasta bir kedi mevcut evimizde. Biraz uzun olabilir ama sonuna kadar okuyacaklar olursa şimdiden çok teşekkür ederim🙏
Sokağımızda doğup 2 aylığa kadar ulaşmış dişi bir kediydi Felicia. 2 aylık civarında Calicivirüs denilen illet bir hastalığa yakalanmış şekilde görmüştüm birgün onu. Ve de gördüğüm gibi veterinere götürdüm. Yaklaşık 1-1.5 ay her günün akşamı tedavisi sürdü ve bitti. Calici geldiği gibi çenesinin bir kısmını da götürmüş tabi çocuktan. Çenesinin sağ kısmı yarım ve o tarafta ki dişleri her zaman çürük. (Süt dişlerinin hepsini çekmek zorunda kalmışlardı o kısımdaki. Yeni gelen azı dişler de malesef çürük. Kısırlaştırılma yapılabilinirse anestezideyken onlarda alınacaklar.) Ve çeneye yeni doku hiç gelmeyecek, orası kapanmayacak. Her akşam ağız temizliği yapılması zorunlu çünkü ağız açık olduğundan o kısım sürekli bakteriye de açık halde. Bu yavrucağımızın kısırlaştırılması muhakkak gerekli denildi çünkü kendini temizleyemeyen bir kedi, yavrularına da hiç bakamayacak bir engele sahip. Felis hem bu hastalıktan kaynaklı (çünkü Calicivirüs diğer kedilere bulaşıcı bir virüs), hem de dişi olduğundan dolayı (gebe kalmaması gerekiyor) mecbur evde kalıyor bu yüzden bir süre Map için fazla endişeliydim. (Bir şekilde ikisi için de bir düzen oluşturabildim o konuda problemim kalmadı🙏) Veterinerimiz kısırlaştırılması mutlaka yapılmalı ama kısırlaştırılma işlemi Calici geçirmiş kedilerde çok riskli demişti, kan tahlili yaptırdık ve sonuçlar hiç iyi çıkmadı. Bağışıklık hep düşüktü, o zamanda düşük çıkmıştı. Değerler düşük oldugu için kısırlastırılma ne biz istedik ne onlar istedi, hayati riski çok tehlikeli olduğu için.. Değerleri yükseltmeye çalışalım dedik el birliği ile. Fakat bunun üzerine 3 hafta kadar sonra virüs tekrar nüksetti ve 1.5 hafta kadar da yine tedavisi sürdü. Tedavi bitti, kan değerlerini de yükseltebilmek için doktorumuz bağışıklık sistemi için hap vermişti.
Hap kullanımından 4 gün sonra kadar da aniden kafasında nokta kadar bir tüy öbeği düşmüş, kafa derisi görünmeye başladı. Gün geçtikçe bu noktacık açıldı ve o kısımda kırmızı bir lezyon gördüm. Mantar testi yaptırmak istedim fakat doktorumuz onu yaptırmak yerine bana krem vermeyi tercih etti. Verdiği kremin ismi Tricobor. 3-4 gün kullanımından sonra ilerleme varsa yarım doz mantar aşısı yapabileceğini söyledi. Yarım doz yapmak istemesinin sebebi zaten olmayan bağışıklığını daha da düşürmek istemediği içinmiş. Anlamadığım şey mantar testi ile bağışıklığını alakadar eden nedir? Sürüntü örneği alınacak ve laba gönderilmeyecek mi? "20 gün kadar beklersiniz" dedi, ben beklerdim. Kremleri sürerim sonucu o zaman da bekleyebilirdim.. Şuan da kafasında ki tüy dökülmeleri kulak dibine kadar yayılmış durumda. Ve öbek öbek tüy döküyor. Öncelikle evi baştan aşağı çamaşır suyu ve bilumum dezenfektanlar ile temizledik. Mecbur Felis'i ona özel oluşturduğumuz ortamdan dışarı çıkarmamaya karar verdik. Her sabah işe gitmeden önce ve akşam işten geldikten sonra, ve de uyumadan önce lezyonların bulunduğu bölge ve kulak kısmını Crystalin ile temizliyorum. Sonra doktorumuzun verdiği krem Tricobor'u ince tabaka şeklinde yayarak sürüyorum. Bazen crystalin yerine batikonda kullanıyorum. (Toplam 3 gündür ve devam ediyorum.) Her işlemde eldiven kullanıyorum ve ellerimi her seferinde yıkıyorum. Yarın Trosyd mantar kremi almayı düşünüyordum bunun için sizlere de bir danışmak istiyordum. Sizce iş görür mü ya da kullanabileceğim başka bir krem önerir misiniz? Veyahut farklı herhangi bir öneri? Top kekik çayı yapıp fısfıs şişesi ile spreyleme diye bir uygulama gördüm. İyi geldiği söyleniyordu bunu da deneyeceğim. Ha bir de doktorumuz "hap alerjen tepkime de vermiş olabilir. Hap yerine İmmuneks şurup kullanın. Etken maddesini değiştirmiş oluruz" demişti. Deneme yanılma yöntemi ile ilerleniyor gibime gelmeye başladı artık. Ayrıca mantar testi yaptırmayı hala istiyorum açıkçası. Şimdi.. Tüm bunlardan sonra sizlere sormayı istediğim şeyler (şuan için aklıma gelenler) :

- Bağışıklığını güçlendirebilmem için neler tavsiye edersiniz? Kan değerlerini hangi ürünler ile yükseltebilirim? (İsterseniz değerlerin görüntüsünü gönderebilirim.)
- Mantarın bizlere bulaşmaması için nasıl önlemler alabiliriz? Mesela en aklıma takılan şeylerden biri lezyonlar ile temas kurmasam bile tüylerinden bulaş riski olur mu?
- Mantarı için kullanabileceğim ürünleri kullanmamı tavsiye eder misiniz ve başka neler önerirsiniz?
- Doktorumu değiştirmeli miyim?
- Tüm bunlar benim için bir ilk. Felis'ten önce Calisivirüs'ün ne olduğunu bilmezdim ve de mantar hastalığı olan bir kedi ile daha önce hiç karşılaşmadım. Siz bu konuları deneyimlediyseniz paylaşmak istediğiniz herhangi bir şey varsa lütfen her bilgiye, öneriye, hikayeye açığım, okumayı çok isterim.

(Bu arada keyfi hali tamamiyle yerinde. Her zaman çok canlı bir çocuk oldu. Ağzı kan içindeyken bile hep neşeli ve güçlü bir kızdı. Güncel hali de neşeli, oyuncu. İştahlı. Sevecen..)

O kadar ağır şeyler yaşadı ki bu sadece özeti belki.. Çok üzülüyorum. Hayvanı ittire kaktıra sanki zorla yaşatıyormuşuz gibi.. Elimizden ne geliyorsa onu yapmaya çalışıyoruz ve çalışacağız da. İyileşmesini çok istiyorum ama bir türlü daha iyiye gitmiyor. Bir tarafını düzeltiyoruz, başka bir yerden kırılıyor.

1e9cc6aa-8287-4285-b3ae-56648e098917.jpgb75578de-2e0e-49c1-967e-54cd4ab6d8ca.jpg1338760f-6509-443e-8a52-39e60627a6d5.jpgfa30fa0a-d91e-403e-a6ad-73e1fc093880.jpgf2e4ff25-f25c-49a0-a0bb-04f60447cfb1.jpg

En net şekilde çekebildiğim görüntü bu başında ki lezyonlara ait. Hareketli olduğundan dolayı iyi bir çekim yapamadım akşam.

e9e58a10-a6b2-4b33-b0c4-696d30d59074.jpg

Üst Alt