Aslında pet shopa bu kuşu aldığım gün başka bir yavru kuş gelince beni haberdar etmesini söylemiştim, ama aramadı henüz
bitane daha kuş almak istiyorum, sence yavru mu alayım bitane dişi alıp kendim mi çiftleşttireyim?
Hocam evde fazla bulunamadığınızı söylemişsiniz. Çiftleştirme ve yavru alma olayı zor ve sıkıntılı bir süreç. Çok ama çok fazla zaman ayırmanız gerekebilir. Öncelikle gelen kuşu 15 gün ayrı karantinada tutacaksınız. Sonra aynı kafese alıp eş tutup tutmadıklarına bakacaksınız ki bu aylar da sürebilir, gerekli takviyeleri, mamalarını vereceksiniz. Yuvalık takacaksınız, çiftleşecekler de, yuvaya girecekler de, yumurta yapınca yavruya bakacaklar daaa… Yani anlayacağınız çok zahmetli ve bununla da bitmiyor. Yumurta sıkışması, yavruyu beslememe(böyle bir durumda elle beslemeniz gerekir, yeni doğan kuşun 2 saatte bir beslenmesi gerek yani neredeyse başında durmanız lazım), boş yumurta yapma gibi türlü problemle karşılaşabilirsiniz. Tabii ki tek seferde 5 yavru yaparlarsa diğer yavruları napacağınızı da düşünmelisiniz.
bence iki kuş alacaksanız ve çiftleştirme sizin için bir opsiyon değilse iki erkek / iki dişi olarak alabilirsiniz. Erkeklerin kızgınlık dönemleri hariç aynı kafeste kalmalarında da sıkıntı olmaz sadece ses sıkıntı olabilir. Yeni gelen yavruyu eğitecekseniz farklı bir kafeste birbirlerini görmeyecek şekilde konumlandırmanız iyi olur. Kafeste ve dışarda eğitimini verdikten sonra tanıştırırsınız.
Aynı şekilde kafese bir çift atıp yuvalık takmaz ve yuva yapmak için gerekli malzemeleri sağlamazsanız, kafes düzenini ve yerini belli aralıklarla değiştirirseniz, kuşlarınızla ilgilenip onları mental ve fiziksel açıdan stimüle ederseniz erkek-dişi de bir opsiyon. Zaten sultan papağanlarında önerilen optimal besleme şekli de çift olarak beslenmeleridir.