• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

    Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Muhabbet Kuşlarında Sindirim Sistemi Sorunu

Ahmet D.

Tutkulu
Emektar Üye
Katılım
20 Ağu 2018
Mesajlar
715
Tepkime puanı
597
Puanları
93
Muhabbet Kuşlarında Sindirim Sistemi Sorunu

Ekli dosyayı görüntüle 6343


Diğer türlerde olduğu gibi muhabbet kuşlarında da sindirim sorunları olabilmektedir. Enfeksiyonlar ve parazitler de dahil olmak üzere, sorunlara yol açaca çeşitli sindirim bozuklukları vardır.

Kuş mide mayası (megabakteriosiz) genellikle kuşların sindirim sistemini kolonize olurlar. Muhabbet kuşları gibi daha küçük evcil kuşlarda daha yaygındır. Ayrıca, bağışıklık sistemi zayıflamış tüm kuşlara enfekte olabilir. Dışkılar da sindirilmemiş tohumlar veya yiyecekler görülebilir. Teşhis taze dışkıların mikroskop altında incelenmesiyle yapılır. Tamamen tedavi görmüş kuşta ilerleyen dönemde potansiyel olarak hastalık tekrar edebilir. Belirli periyotlar ile ikinci kez tedavi yenilenebilir, destekleyiciler verilebilir.

Kandidiyazis ve candida albicans maya enfeksiyonundan kaynaklanır. İnsan bebeklerinin ağızlarında “pamukçuk” oluşmasına neden olan aynı organizmadır. Bununla birlikte, belirli koşullar altında hastalığa neden olabilir. yavru, bakımsız kuşlar ve özellikle uzun süreli antibiyotik kullanılan kuşlarda olgunlaşmamış bağışıklık sistemlerinden dolayı sindirim sisteminde yaşayan yararlı bakteriler ölerek sindirimi bozulabilir ve candida mayası gibi diğer organizmaların aşırı büyümesine neden olabilir. Mide ve bağırsak sistemi bozulan kuşta kusma ve dışkıda yem gibi belirtiler görülmeye başlanır.

Küçük bir parazitik organizma olan giardia, kronik mide-bağırsak sorunlara neden olur. Veterinerlerin teşhis ve tedavi etmesi zordur. Bu nedenle genel spektrumlu ilaçlar verilir. Giardia enfeksiyonları, kafes tabanındaki dışkısına erişimi olan veya kötü koşullarda yaşayan veya yaşamış kuşlarda daha yaygındır. Veterinerler, enfeksiyonları teşhis etmek için dışkı kullanırlar.

Bu hastalıkların yanında fazla antibiyotik kullanımı, karaciğer rahatsızlıkları bağırsak sistemindeki tümörler ve bazı enfeksiyonlar muhabbet kuşlarının sindirim sisteminin bozulmasına yol açabilir.

Muhabbet kuşlarında sindirim sistemi bozukluğu nasıl önlenir?

Öncelikle belirtileri fark ettiğinizde derhal kanatlı uzmanı veteriner hekimlere başvurmalısınız. Bunun yanında sorun ile karşılaşmayı en aza indirmek için kafes içi temizliğe önem vermeli, eski yiyecekleri ve pislikleri temizlemeyi, taze ek gıdalardan vermeyi, Eski, küflü tohumlar yerine parlak temiz tohumlardan beslemesini sağlayın. Belirli periyotlar ile antioksidan ve probiyotik içeren destekleyiciler verebilirsiniz.
 
Üst Alt